S*Xanthomelas abessinier Alltid på alltid med

Historia färg och temperament

Abessinier tillhörde de första raserna, tillsammans med bland annat siames och perser, som blev föremål för systematisk avel. Detta sker i England runt förra sekelskiftet. Det finns en omhuldad historia om att katter från forna Abessinien, nyvarande Etiopien, ska ha varit grunden till rasen, detta är nog inte sant. Nyare genetisk forskning har dock visat att abessinier har en delvis gemensam historia med gatukatter från södra Indien och Sri Lanka. Dagens abessinier är resutatet av det medvetna avelsarbete som skett sedan 1950, framför allt i England och USA.

 

Päls och färg

Det som särskiljer abessiniern från alla andra katter är dess pälsfärg och avsaknad av markeringar på andra ställen än i ansiktet. Abessiniern päls ska vara kort, tät och tätt liggande intill kroppen. Den finns i fyra olika färger; vilt, sorrel, blå och fawn, dessutom kan dessa fyra färger också finnas tillsammans med silveranlaget som ger en mycket ljus, nästan vit bottenfärg. Det finns långhåriga abessinier också, de kallas för somali.

 

Foto - De fyra olika färger en abessinier kan ha

De fyra olika färger en abessinier kan ha, illustreras av fyra, tre dagar gamla, kattungar. Från vänster vilt, sorrel, blå och fawn.

Temperament

Abessinier är livliga och sällskapliga katter. De är nyfikna, aktiva och vill vara med överallt där det händer något. Sen är de naturligtvis individer med olika temperament och egenheter, en del, som vår gamla katt Belle, tycker det är mycket bra att ligga på någons axel och bli buren runt i huset, men att sitta i knät och bli kliat bakom örat är helt värdelöst. Nike å andra sidan tycker att matte är mycket, mycket bättre än husse, medans Tonto tycker om alla och gärna ligger i knät och spinner.

 

Vi lägger stor vikt vid att våra katter ska ha ett bra temperament, ja det är den enskilt viktigaste faktorn i avelsarbetet och den senaste kullen är vi mycket nöjda med i det hänseendet. Katterna är frimodiga, nyfikna och aktiva men ändå mycket människokära och gosiga.

 

Mer att läsa om abessinier

Det finns naturligtvis mer att läsa på nätet och några webbplatser vi kan rekommendra är följande:

Xanthomelas abessinier: Anna Börje & Peter Hasselbom, Daltorpsgatan 43A, 412 73 GÖTEBORG. Tel; 031 - 40 12 77. Mobil; 0708 - 606 808. E-post; peter@deinde.se © Text & bild - Peter Hasselbom 2004-2013.